Kommer sakna dig så, U !

Sista dagen på mitt träningskort på friskis idag, denna månaden har gått så snabbt!
I tisdags körde jag jympa medel och igår körde jag två pass på raken, först spinning 55 min (det passet gör mig genomsvettig!) och direkt efter, jympa puls. Idag blir det skivstång, mitt favoritpass.
Mina inlägg i skorna känns bra, so far, har ju bara använt dom i två dagar. Ju mer jag använder dom desto bättre, så ska försöka använda dom hela tiden. Jag har fått mycket bra tips från sjukgymnasten angående benhinnorna så hoppas det kommer bli bättre nu. Han var så snäll, sjukgymnasten, jag fick ett träningsband i julklapp, vilket jag behöver för att göra en särskild övning :)

Så nu när mitt träningkort går ut ska jag testa på att jogga igen med mina inlägg, hoppas verkligen att det blir smärtfritt!
 
Jag vet hur du känner Ulrika, blir jobbigt att vara ifrån dig på obestämd tid!!!! <3
 
 
/ E

Mitt i veckan

Jag räknar dagarna från till vi båda flyttar, Elin och jag. Detta är mina sista dagar som städerska nu den här veckan och det känns konstigt. Allt är som vanligt men ändå inte. Jag håller på att visa en ny städerska hur mina städrutiner går till på förskolan där jag städar och varje dag känner jag mig extra trött efter jobbet.. Idag riktigt värkte min kropp men jag har också sovit för lite på senaste men min glugg efter visdomstanden läker i alla fall som den ska :) 
 
Annat positivt är att det är plusgrader ute så en promenad skulle inte sitta fel imon efter jobbet ;)
 
/ U.
 
 
Buhu, min allra bästa vän åker snart! 

Måndag

Vilodag i lördags och jympa medel igår, trodde inte jag skulle få till 5 dagar denna veckan heller pga jobb men det fick jag :)
Ikväll efter jobbet ska jag köra det svintuffa cirkelfys passet, det ser jag fram emot.

Imon ska jag till sjukgymnasten igen och fixa pronations inlägg, ska bli intressant att se om joggningen kommer gå bättre :)


/ E

Frukosttips

 
Bananpannkakor

1 mogen banan
2 ägg
salt
kardemumma
kokosflingor
 
Mosa bananen och kläck i äggen. Vispa ihop smeten och krydda och krydda efter smak. Kokosflingorna kan blandas i smeten eller sparas och strös på då pannkakorna är färdiga. Gör små pannkakor i oljad stekpanna och stek på lång värme.
 
Jag åt mina bananpannkakor med hallon, turkisk yoghurt och lite honung på. Det smakade mycket bra..

Sushi

 
Elin må ha varit skicklig att fixa sin sushimiddag själv i fredags! I like it!
Här får ni en bild på min lunch i onsdags. Jag var nämligen ute och åt på restaurant med mina kollegor.
Ibland får man unna sig.. Fy vad gott det är med sushi <3

Sushi

I onsdags körde jag skivstång, igår tog jag en vilodag och idag har jag kört spinning. Jag tror och hoppas att spinning är det som kommer ge mest resultat för mig nu då det är snällt mot mina ben också och gör mig så svettig att det rinner!
 
Idag är det bara två veckor kvar tills jag ska vara i Sälen och jag är nervös! Hoppas jag kommer trivas!
 
Ikväll ska jag och Lisa göra sushi, jag ska försöka äta med måtta men det är inte lätt för hemmagjord sushi är såååå gott!
 
 
/ E

Visdomstand!

Hej hej hallå!

Jag har tänkt blogga i flera dagar nu men har inte kommit till skott. Äntligen är snön här och den kom igår, samma dag som jag besökte tandläkerskan (ja det var en kvinna) :P Ville dit eftersom jag kände av en obekväm visdomstand. Då jag åkte hem efter besöket var halva munnen bedövad och tanden borta. Hade väl misstänkt att jag skulle behöva dra ut den men var ändå förvånad.. Smärtan var överkomlig men jag måste hålla mig lugn i några dagar - ingen träning för att hindra möjlig blödning. Det går bra att äta vanlig mat men tuggar med ena långsidan. För enkelhetens skull byter jag ut ett mål mat mot naturdiet-pulver som ska smaka mintchoklad men tycker den smakar sötsliskigt så in i!! Livet går verkligen upp och ned för mig och jag har en massa mer att skriva om men nu säger jag godnatt till er :)

/ U.

Besök hos sjukgymnast

Ett av problemet till att jag får så ont i benhinnorna är att jag pronerar, d v s sätter i foten 
med utsidan av hälen, 
"rullar" diagonalt genom foten så att 
man skjuter ifrån med mer eller mindre 
inåtvinkling av foten, vilket de flesta människor gör, jag måste därföra använda särskilda skor. Ett annat problem är mina gamla stukningar i fötterna, de har inte återhämtat sig rätt och påverkar därför benhinnorna...
Jag ska iallafall få pronationsstöd att lägga i mina skor så ska det förhoppningsvis bli bättre, iaf då jag joggar och sådär, jag kommer inte kunna hoppa så mycket på friskis-passen tyvärr, utan får göra andra övningar då alla andra hoppar osv. Jag fick även tips på särskilda övningar jag ska göra...
 
Här kommer en bild på dagens fruskost, ursäkta kvaliteten...
 
Turkisk yoghurt med mosade hallon, nötter, kokos och linfrön, apelsin, kiwi & kaffe
 
Nu ska jag snart in till friskis och spinna (säger man så?)! 
 
 
/ E
 
 
 
 
 
 

Cirkelfys

Cirkelfys-passet var fett jobbigt!!!!!!! Den bestod av 10 olika stationer, där man gjorde varje övning i 30 sekunder, under 3 varv. Tur att det var en tjej i min grupp som peppade mig hela tiden för jag ville ge upp flera gånger, så jobbigt var det!

Nu ser jag fram emot besöket jag ska göra hos sjukgymnasten imon... Behöver verkligen lite tips & råd angående benhinnorna!


/ E


Tabata

Vart ganska upptagen de senaste dagarna med Halmstadbesök m.m. Därför fick träningen lida lite under förra veckan, tränade bara 4 gånger... Mit mål var ju att träna 5 gånger i veckan. 
I Halmstad körde Madde ett kul pass med mig och Tessan, ett tabata-pass. Jag misstänker att du redan vet vad det är, Ulrika, men om inte så läs här: 
http://tabata.se/
Jag fick sådan träningsvärk i låren efter det passet, vilket kändes ordentligt då jag tränade på friskis igår, körde station-jympa.
 
Jag äter just nu fruktsallad och keso till frukost, gott! Ikväll ska jag köra cirkelfys.
 
 
/ E

Flow

Tja tja bloggen ;) Här sitter jag sådär lagominteallspiggdå och försöker att inte gå och lägga mig fast jag borde. Min dag var hellyckad och alla planer gick i lås, eller ja så gott som. Det blev till att luncha hos en kompis och senare på kvällen bjöd man en annan god vän på trerätters här hemma. Riktigt mysigt!

I fredags var jag ute på en liten joggingrunda efter jobbet och imorse fick det bli en rask långpromenad efter mina bananpannkakor till frukost. Jag kan visa bild och recept senare.. Får se vad jag får till i motionsväg imorgon.

Nu väntar jag ivrigt på att att få läsa om Elins helg - so blog on soon !!

Xx / Ulrika

Min höst i bilder

 

November

Nu har det snart gått tre hälsosamma veckor sen Elin och jag bestämde oss för att ta upp bloggandet. Det känns bra! Tiden går extra fort nu när dagarna blir mörka fast man får ta tag i sig själv och ge sig ut i motionsspåret ändå.
 

Inspirerande saker just nu:
De flesta kläder i garderoben sitter som ett smäck!
Älskar mina morgonpromenader på helgen - lapar ljus.
Röja ut bland allt bråte man samlat på sig. Känns fräscht!
Har kommit igång med nagellacken igen.
Att visa äkta känslor. 
Lyssnar mycket på LIGHTS och hennes fina låttexter, gör mig glad.
 
 
Och till sist ska jag dela med mig av en Smoothie jag drack efter min powerwalk idag...

 
HALLON & SPIRULINA ( 1 stort glas eller 2 små )
 
1/2 fryst banan i bitar
1.5 dl frysta hallon
2 dl naturell yoghurt
2 dl mjölk
1 tsk spirulinapulver
1 liten tsk honung
Riven ingefära efter smak
 
Mixa allt med stavmixer och njut - det gjorde jag ;)
 
/ Ulrika
 
 
 
 

Dagens lunch

Jag överlevde spinningen igår, det var sjukt jobbigt såklart men känns bra efteråt. Idag är inte rumpan glad dock.
 
Idag har jag kört IW, också sjukt tufft, men kul :) 
 
Fick till en riktig bra lunch idag...
Stuvad spenat (med mosat ägg i) och rödspätta... nyttigt och såå gott!
 
 
/ E
 

Spinnin' around

Igår blev det en 45 min PW på morgononen och ett svintufft skivstångs pass på kvällen. Så tufft att jag borde ta en paus från skivstången i typ en vecka, så mina armar får vila... Idag blev det ingen träning och ser därför extra mycket fram emot att träna imon. Jag ser verkligen fram emot träningen varje dag nu. Känns så gött! Förut var det pest att tänka på det ;P
 
Ändrade mig precis, då jag bokade in morgondagens pass - SPINNING - nu känns det lite jobbigt, men jag måste komma över min rädsla för spinning. Wish me luck!
 
 
/ E

INSPIRATION

 
Till alla grötlovers:
 
GRAHAMSGRYN!
Enkelt, gott och nyttigt. Det är bara att koka upp med mjölk och vatten samt en gnutta salt under 5 minuter.
Sen kan man ha i ett rårivet äpple mot slutet av koktiden. Det går också bra att koka gröten i micron men jag tycker att det känns lyxigare att göra den på spisen så därför äter jag helst den här gröten på helgen.
Det är ett bra alternativ till den vanliga havregryn/rågflingegröten. Enjoy!
 
/ Ulrika
 

HELG

En regnig helg har passerat. Jag tror både Jönköping och Göteborg fick sin beskärda del av nederbörd. Hu! Det var riktigt skönt med miljöombyte för bara så en natt. Återträffen med gamla aupair-kompisarna var trevlig och det är alltid intressant att höra vad alla sysslar med. Vi har träffats i fyra år nu och nästan hela gänget pluggar eller har pluggat. På den biten känner jag mig lite utanför men de försäkrade mig om att man ska vänta in SIN tid och välja rätt. Sen behöver man ju såklart inte plugga sig till ett yrke heller. Nåväl, det blev både vin, ost och trerätters middag på lördagkvällen men utgången skippade vi för det var så trevligt "hemma". Jag har inte varit och dansat mig svettig på ett dansgolv på JÄTTELÄNGE. Tänk på alla kalorier man bränner! Haha, det är kanske dags snart?^^
Jag berättade också om min kommande flytt till Holland och det tyckte dom alla var häftigt. De skojade om att vi måste ha återträffen hemma hos mig och Patrick nästa år..

Ikväll kom jag hem efter en smidig bussresa på knappt två timmar. Hade egentligen inte tänkt att göra något men kände att jag behövde röra lite på mig efter alla godsaker och resetid. Det blev en timmes powerwalk runt byns elljusspår. Så himla smidigt - I love elljusspår!!

/ Ulrika

Nya favorit chokladen

Jag förbjuder mig inte sötsaker helt och hållet. I helgen har jag faktiskt unnat mig denna mörka lakrits-choklad, love love love it! Så god är den!
 
 
Idag blev det ingen träning, även att jag ville... Började jobba halv 3 och det var dåligt med pass på friskis innan dess. Tänkte istället ta mig ut på en joggingrunda, men regnet bara öste ner (bara en dålig ursäkt egentligen, jag vet) så blev inget med det.
Får träna extra hårt imorgon istället!
 
 
/ E
 
 
 

Inga förbud

Ja okej Elin, det var väl inte det mest hälsotriggande inlägget jag skrev nyligen men jag blev så inspirerad av denna dag^^ Det borde ju också tilläggas att man nästan förstör för sig själv om man HELT slutar med allt som är sött/fett/gott för vi vet ju alla att det som är förbjudet plötsligt blir SÅ intressant. Därför har jag själv inga direkta förbud. Ta alkohol till exempel: jag vet att det saktar ned förbränning och muskeluppbyggnad samt att det inte är så snällt mot kroppen så därför blir det ytterst sällan/lite/inget alls.
Förra fredagen var jag sjukt sugen på en viss sorts chips och den påsen har jag fortfarande inte öppnat fastän det var "fredagsmys" ikväll. Jag har i och för sig börjat inse hur himla gött det är med helgmiddagar på kvällen. Det blir umgänge och riktigt god mat. Man äter lagom av huvudrätten och slipper småäta sen (alltså suget på chips försvinner). Fast visst unnar jag mig ibland. Ikväll åt jag sorbet som efterrätt och det var gott!

Jag hade tänkt att ta vilodag idag men eftersom jag ska åka till Göteborg lördag-söndag och det inte blir något träningspass där så blev motivationen stor nog att ta sig ut. Det blev en joggingrunda i skogen där mörkret snabbt lade sig men det var ganska mysigt ändå.

Taskigt...

...att skriva om kladdkaka, jag blir ju så sugen ;)
Intressant med lite historia dock!

Det har gått 2 veckor sedan jag började tänka på min kost & träning och jag märker skillnad... Sockersuget är inte lika jobbigt och jag har vant mig vid att äta mindre mål mat. Jag känner mig även piggare, tack vare träningen och att jag inte trycker i mig massa socker i skolan längre ;)

Idag blir det skivstång. Det är lite vänligare mot mina benhinnor och ett väldigt kul pass!
Jag har förresten fått en tid hos sjukgymnasten för att kolla upp mina benhinnor nästnästa vecka.


/ E

Hälsoblogg?

Roligt att vi ska rikta in oss på hälsa och goda vanor här på bloggen och så kommer jag och skriver om västa feta kladdkakorna xD Jag kan erkänna att jag åt en liiiiten bit kladdkaka på jobbet idag eftersom kollegan bjöd och vi har bokstavligen städat skiten ur oss, så mycket att jag garanterat ligger på minus i min lådsaskaloriräkning. Orka räkna på riktigt liksom, haha! För övrigt var det vilodag från träningen idag och veckan har gått bra hittills. En joggingtur på fem kilometer samt en lika lång powerwalk i frisk luft har hunnits med. Allt känns superbra :D /U.

Torsdag - Kladdkakans dag

Att goda bakverk har sina favoritdagar är ingen nyhet. Semlan, våfflan och kanebullen har var och en fått en dag vigd till sig och nu är det alltså dags för kladdkakan. Det måste vara något av det första man lär sig att baka i köket som liten eftersom det är så enkelt men också för kladdkakan är så populär!
Det finns teorier om att den kom hit från Frankrike på 1960-talet, en annan idé är att den uppfanns under andra världskriget så vi led brist på bakpulver att ha i våra luftigare chokladkakor.

Under en viss period under vårt år i Australien blev både Elin och jag sjukt sugna på kladdkaka just då vi råkade befinna oss på det mest olämpliga bakningsställe nångonsin - ute i en nationalpark!
Vi blev så desperata att vi rörde ihop ingredienser på måfå med hjälp av minnet och hällde smeten i en kastrull. Bilens bagage fick agera skafferi och den gasdrivna barbeque-stakplattan fick agera någon sorts ugn. Vi lade på locket på kastrullen med vårt dyrbara bruna klet och väntade. Och vi väntade ganska bra länge för inte var det någon superhetta vår smet fick känna på...

Visst blev kladdet kakliknande och det delades på tre. Vi bjöd vår holländske resekamrat Patrick som aldrig smakat kladdkaka förut. Jag kan ju nämna att jag själv kommer väl ihåg vår iver över denna kaka och själva bakandet men där tar det stopp så jag antar att själva resultatet inte var så fantastiskt ändå...!

Jag antar att alla har något speciellt Kladdkakeminne. Det här var mitt.

Vad säger Elin om Aussiekladdkakan? :)
/Ulrika

Onsdag

Muffintops finns det så det räcker och bli över på mig. Men bort ska dom!

Körde jympa puls efter jobbet idag. Imorgon blir det vilodag vilket kan behövas, träningsvärken i magen är inte nådig :P
 
Nattinatt / E

Muffintop

Den berömda muffintopp'en har de flesta hört om - putet av fläsk som väller över jeanskanten. Kanske finns det dom som tycker det är sexigt och det låter nästan som något bra (läs gott) :P men själv tycker jag inte att det är särskilt klädsamt. Och obekvämt dessutom!

MEN även om man har en Muffintop så gäller det ju faktiskt att älska den och resten av sig själv. Vill man sen bli av med den blir det ett bättre avsked med rätt inställning. Jag vet av egen erfarenhet att en viktnedgång blir så mycket lättare och mer hållbar om man tänker positivt och på DET man strävar efter istället för att hata sina extrakilon eller figur...

So Love yourself AND your Muffintop <3

Lite "nyttigare" muffins

375 g mjöl (jag bytte ut 100g mot rågmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1,5 tsk kanel
2 mogna bananer
1,25 dl honung (eller avagesirap)
140 g grekisk yoghurt
1 ägg
1,75 dl mjölk
 
150 g hallon
70 g nötter
1 stor tsk kanel
 
Blanda alla torra ingredienser.
Mosa bananerna med en gaffel, tillsätt honung, yoghurt, ägg och mjölk.
Blanda ihop med mjölblandningen, ordentligt.
Hacka nötter grövt och blanda med kanelen.
Fyll muffinsformar och toppa med nötter och hallon.
Baka av i 160 grader, 18-20 min.

Träna lagom? vad är det?

I lördags körde jag jympa puls igen, dock med en annan ledare än sist och detta passet var mycket sämre, fick knappt upp pulsen, så kommer inte gå på det igen. Igår tog jag vilodag då jag jobbade och idag har jag kört ett tufft skivstångs-pass. klockan är nu nästan 18 och jag är sugen på att åka in och köra ännu ett pass men frågan är hur hårt jag borde gå in för träningen? Vill ju ha resultat men vet ju också att jag borde vila emellanåt... hmm.


/ E


Mmm Motion

Min vecka var bra motionsmässigt. Det känns som att man har kommit in i tänket nu och då flyter det bara på. Hjärnan börjar småplanera vad man ska ge sig ut på näst.. för det ska till att man VILL.

Idag cyklade jag cirka 2 mil i ösregn på min tunga elcykel. Batteriet var urladdat (oops) så det var mest i vägen med sin tunga vikt men det visste inte jag förrän jag skulle uppför de värsta backarna!! Mitt i min tur gjorde jag en paus för att sälja en bunt med antika vykort på en Samlar/anikmässa i närheten och det blev lyckat :)

Hoppas Elin också är nöjd och känner att hon kommit igång - bara benhinnorna blir helt bra! Xx

/ U.

Lista från aftonbladet

11 sätt att smita ur sockerfällan

 

1. Motionera mera

Absolut bästa sättet att bryta ett sockerberoende är att ta sig ut på promenad eller motionera på något annat sätt. Inte nog med att du får annat att tänka på, fysisk aktivitet ger oss samma tillfredsställelse som drogmissbruk genom att utlösa ”må bra” -hormoner som dopamin, endorfiner och serotonin. Det gör även aktiviteter du tycker om; musik, resor och trevligt umgänge.

 

2 Flingor till frukost

Proteiner och långsamma kolhydrater i form av exempelvis ägg och havregrynsgröt eller fil med fullkornsflingor håller dig nöjd fram till lunch. Tänk bara på att protein i drickbar form inte ger samma mättnad som i fast form. Skulle du hoppa över frukosten sjunker blodsockret och du blir snart så hungrig att du stoppar i dig något sött i stället.

 

3 Lätt gör dig tung

Lättyoghurt och andra produkter med lite fett innehåller ofta en massa socker som kan omvandlas till fett. I vissa fall är det mer socker än i läsk. Ta därför för vana att ögna igenom innehållsdeklarationen för att se hur mycket socker eller sötningsmedel det är i olika lättprodukter.

 

4 Lunch ute? Se upp!

Att klassiker som korv stroganoff och köttfärssås ofta innehåller socker känner säkert de flesta till. Men att japanskt, thai- och kinamat är rena sockerbomberna är kanske inte lika känt. Det känns ju så nyttigt med alla grönsaker som ingår. Värst är de sötsura smarrigheterna, men även wok- och curryrätter rundas ofta av med socker för smakens skull och vanlig sushi innehåller mer socker än de flesta vill få i sig under en hel dag.

 

5 Flytande socker värst

Läsk, saft, sportdryck, nyponsoppa och andra söta drycker är våra värsta sockerbovar. De ger en massa energi, men gör oss sällan mätta. Flera studier visar att det flytande sockret inte bara hör till det mest fettbildande som finns, det ökar även risken för så kallad fettlever, cancer i bukspottkörteln, hjärt- och kärlsjukdomar. 

 

6 Rödvin bra – vatten bäst

Ett glas rött vin ibland lär ta udden av sötsuget. Ännu bättre är vanligt vatten. Dricker du vatten till maten töms magsäcken långsammare och håller blodsockret i balans vilket gör att du inte blir hungrig lika snabbt igen. Nästan lika bra är te och kaffe, som trots att de är vätskedrivande tillför en hel del vätska utan kalorier. Dessutom lär de minska risken för typ 2- diabetes.

 

7 Rulla köttbullarna själv

Visst är det snabbt och enkelt med färdiga köttbullar och pannkakor när barnen ska på utflykt eller ha matsäck till träningar och liknande. Frågan är hur många minuter du tjänar och om det är värt det? Ofta är den här typen av hel- och halvfabrikat fullproppad med tillsatt socker.

 

8 Krydda med kanel

Ett effektivt sätt att minska blodsockersvaret efter en måltid är att krydda med curry eller kanel. Flera studier har visat att kanel håller blodsockret i schack både hos normal- och överviktiga. Mellan 2 och 6 gram per dag anses räcka beroende på behov. Curry fungerar på samma sätt.

 

9 Gör maten sur

Det finns fler knep som minskar matens påverkan på blodsockret. Ett radikalt sätt är att dricka ett glas vatten med en tesked äppelcidervinäger före middagen. Annars kan du droppa lite vinäger direkt i maten eller klämma citron över. Även yoghurt, fil och surkål är bra att blanda i om man vill hålla nere blodsockret. Fredrik Paulún själv brukar göra en dressing på rödvinsvinäger, olivolja och vitlök att hälla över riset, quinoan eller mathavren.

 

10 Bästa fredagsmyset

Grönsaksstavar med dipp är ett toppalternativ. Bäst är förstås om du gör dippsåsen själv, men färdig kryddblandning som blandas i gräddfil är helt okej. Även ost, nötter och popcorn är perfekta snacks att ställa fram. Helst ska du göra popcornen själv med kokosfett och örtsalt. Mumma! Chips går däremot fetbort.

 

11 Sluta stressa – sov!

Det är inte ovanligt att trötta och stressade människor stoppar i sig smågodis utan att egentligen tänka på vad de gör. Sötsaker kan ju verka avstressande eftersom sockret frigör endorfiner som får kroppen att producera lugnande serotonin. Är du ofta stressad finns det dock betydligt bättre hjälp. Motion är nummer ett – sömn nummer två.


Dumma benhinnor

Efter gårdagens pass hade jag så ont i mina benhinnor att jag idag fick avboka träningen och köra på vilodag istället. Har hört av mig till en sjukgymnast i stan, det är lika bra att kolla upp det, så det inte blir värre.
Sitter återigen med sötsug, men förbjuder verkligen mig själv att öppna skafferiet! Såå svårt!

Ser fram emot kvällen, ska äta ute och gå på Oskar Linnros konsert :D


/ E

RSS 2.0