Sydney

Vi har bott fyra natter pa hostelet X-base dar vi trivts valdigt bra, vi har delat rum med 8 andra och traffat bade trevliga & galna manniskor. Da vi anlande i mandags var vadret superfint, ca 30 grader varmt och solen sken sa gott! Vi passade darfor pa att aka till omtalade Bondi Beach dar vi fick trevligt sallskap av en finska & en engelsman som vi motte pa bussen. Ulrika plaskade omkring ordentligt i havet medans jag tyckte det var for kallt... Tyvarr var detta den enda fina dagen har i Sydney, det har var mulet for det mesta och regnat en hel del men det har inte vart allt for kallt som tur ar.
Vi har strosat omkring mycket i staden, sjalvklart sett Operahuset och Harbour Bridge, vi var ute tisdagskvall med nagra fran vart hostel och i onsdags gick vi pa Paddy's Market med Daniel, en britt vi lart kanna. Igar akte vi aven pa en gratistur med X-base "partybuss" till Coogee Beach, dar chillade vi pa stranden och blev bjudna pa grillad korv & det billiga, sliskiga vinet Goon.

Idag far vi kanna pa backpacker-livet pa riktigt, vi lamnade X-base imorse med vara supertunga vaskor pa ryggen for att ta oss till centralstationen dar vi befinner oss just nu. Da vi snabbt kande att Sydney har lite att erbjuda bokade vi bussbiljetter till Melbourne! Vi tror och hoppas pa att denna stad blir mer intressant :)
Vi reser fran klockan 19-07 och tjanar darfor in en slant pa att sova pa bussen! Tummen upp!!

Aven har - foton kommer :)


X Elin

Vad vi gjorde i Kina


Alright jag har tid att doda och nu ska det antligen bli tid till en update angaende Kina!


DAG 1:
Denna forsta dag borjade pa flygplatsen i Beijing med att var privata gudie Jack, en mycket trevlig kille pa 27 ar, motte upp oss i ankomsthallen med en skylt med vara namn. Han och var privata chaffor skjutsade oss till vart hotell dar Elin och jag, ensamma tog en kopp te och kopplade av en snabbis. Fast inte lange for man kan ju inte sitta och hanga pa ett hotellrum i Kina, inte!?
Hotellet lag dessutom pa en gata full av affarer och utomhusstand dar folk satt och salde saker de gjorde sjalva eller bara kladesplagg och annat - charmigt!! Det tog ett tag att orientera sig i omradet men vi kande oss hemma ganska snart.

Lite senare pa dagen gick vi in pa ett stalle som hette "The Golden Noodle" (manga restauranter och affarer har kinesiska namn men som ocksa star oversatta pa engelska  bredvid). Bade Elin och jag rakade bestalla alldeles for stark mat men Elin tog priset da hon forst tog upp en stor rod skrynklig matbit fran sin tallrik, med sina chopsticks for att sen saga "MM, EN SOLTORKAD TOMAT!" och stoppa in den i munnen....!! Vi kan val saga att hon  aldrig mer kommer att missta chilifrukter for tomater efter den handelsen.

Pa kvallen forsokte vi spela kort pa hotellrummet men vi fick snart sluta for vi kom knappt pa nagra spel att spela och somnade nastan hela tiden pa grund av jetlag'en och 6 timmars tidsskillnad. Sa fastan sangarna var harda som bara den somnade vi bums !



DAG 2:
Efter en vanlig kontinental frukost med rostat brod, agg, yoghurt, frukt, juice och till och med bryggkaffe(!) blev vi upphamtade av guiden Jack. Det var dags att borja sightseeing'en!
Var forsta anhalt var Tien Anmen, som betyder 'Himmelska Fridens Torg'. Det var coolt att se eftersom jag hade hort en massa om det tidigare, bade fran min pappas Kinaresa och i skolan. Den klassiska bilden pa MAO fanns att beskada pa en rod stor vagg och det fanns en staty av kinesernas krig mot japanderna och mitt pa torget hade de gjort ett monument dar artalen 1949-2011 stod for att hylla "The republic of China' som har varit fredlig sen 1949. Alla Kineser verkar hylla Mao hogt eftersom det var han som ar grundaren till det hela. Ja, lite virrigt later det allt men det kan ju kanske vara intressant att fordjupa sig i det, for den intresserade :)

Da vi korsdade torget blev jag plotsligt ivagdragen av en kinesisk ivrig tant som skulle posera med mig framfor sin man som stod dar med kameran i hogsta hugg. Hon maste nog ocksa ha varit turist i huvudstaden och kanske kommer fran nan mindre by dar de inte ar vana vid vasterlanningar for hon verkade himla nojd over att ha hittat en (mig)! Sen tyckte hon absolut att hennes man skulle posera tillsammans med mig for en till bild och det blev annu lustigare for han blev riktigt blyg nar tanten foste honom mot mig, haha dom var jattesota!

The Forbidden City, var nasta sevardhet och det var otroligt vackert! Omgivna av murar finns ett stort vidtrackt palats med storre och mindre tempel som var till for kejsarna. Allt gar i fargerna gult (symboliserar makt) och rott (rikedom). I palatset (som tog 15=16 ar att bygga) finns totalt 9 maktiga portar att passera inne i Den Forbjudna Staden och 9 999 och ett 1/2 rum. Siffran 9 har haft valdigt stor betydelse i Kina eftersom nagot hogre (tal) endest kan existera i himmelen. Man trodde ocksa pa drakar och dyrkade dessa ytterst maktiga varelser.
Allt vi har fatt hora under var resa ar verkligen annorlunda mot oss svenskar och vara traditioner. Jag passade pa att fraga Jack saker hela tiden for det finns SA mycket att lara sig om! Fast jag ska inte traka ut er lasare med fler detaljerade historier!^^

Efter en traditionell Kinesisk lunch pa en restaurang akte vi cykeltaxi genom ett aldre vanligt kinesiskt bostadsomrade med tranga gator. Sadana kvarter dyker upp har och var i Beijing och har under namnet HUTONG. Hutong betyder smal/trang och syftar pa de smala gator  som slingrar sig mellan de mycket sma och gamla husen. Bostadskvarteren ar ofta smutisiga men mycket charmiga och har och var sitter gammlingar pa gamla stolar utsatta utsatta utanfor sina hem. Forr fanns det manga fler hutonger men manga revs pga av att man ville bygga skyskrapor. Numera vaernar Kinas regering om de hutonger som finns kvar och de ses som kulturarv.

The Drum Tower ar ett rott och hogt torn med flera trummor i. Vi gick upp i det med en annan guide. Utsikten av vacker fran toppen och innuti tornet fanns ursprungligen ett flertal  stora roda trummor som skulle varna vid krig men numera finns bara EN trumma kvar i original eftersom de andra tydligen forstordes vid en invasion. Vart hotell lag nara the drum tower och vi brukade ga forbi det varje dag. Vackrast var det i eftermiddagssolen. Tyvarr kan jag inte lagga upp fler bilder just nu men jag ska lagga upp fler Kinabilder vid senare tillfalle, *promise!*

Sista besoket pa dagen var en TEA TASTING pa ett finare testalle. Vi satt ned vid det vackraste tebordet ni kan tanka er, svart blankt lackat med gulddetaljer och annat fint pa. Vi hade en kinesisk vardinna som presenterade allt for oss. Vi smakade fyra olika sorters te varav ett var det klassiska jasminte'et och ett annat var 2 ar gammalt och ansags som valdigt fint. Elin och jag sade inget om att det sistnamnda smakade gammal lada (forran senare)!! Man drack ur sma traditionella tekoppar och koppen skulle helst tommas pa tre klunkar for det skulle bringa lycka! Mitt favorit-te var 'Oulong te' och Elin gillade litchite'et blandat med rosor. Fancy ska det vara :D


Har kommer nagra bilder jag hann lagga in vid ett annat tillfalle:

Har har jag hittat en mysig glanta vid den kinesiska muren som vi besokte under dag 3.




Elin klattrar uppfor ett brant parti av muren!



Har ar vi tjejer med var favoritguide Jack :) Vi hade himla roligt ihop! Till hoger om oss ligger The Drum Tower men bild pa det kommer en annan dag!



Den klassiska bilden pa MAO vid himmelska Fridens Torg, pa vag mot den Forbjudna Staden.


DAG 3:
Borjade med besok pa ett fint JADEstalle. Vi fick oss en rundtur genom verkastaden och sjalvaste direktoren for stallet berattade om de olika sorters Jade, den kandaste jadefargen ar GRON men det finns aven svart och vit jade samt bergart som skiftar eller t.o. m. jade som andrar farg om man till exempel har den pa sig ofta (som smycke).
Det hade saklart varit roligt med ett eget halsband eller orhangen men vi lat bli souveniravdelningen eftersom den varken passade var budget eller vart satt att resa pa.

Vi fortsatte ut ur Beijing och kom till MING TOMBS dar flera stora, maktiga kejsare ligger begravna. Den stora gravplatsen ligger i en s.k. glanta mellan hoga berg och sa rinner en flog igenom. Laget med vattnet och bergen utgor nagot som man kallar "Fung Shuei" och det har med placeringen att gora for att kejsaren skall fa den basta mojliga eviga vilan. Tycker ni att uttrycket Feng Shuei kanske later lite bekant? Inredningssammanhang? Haha, jag tror jag haller pa att bli lite for insnoad igen! Ni kommer inte att orka lasa! :O
Lat mig bara fa namna att kejsarnas alla tjanstefolk, konkubiner och slavar (oavsett alder) ligger begravda runt omkring kejsarna sjalva eftersom man ville bevara gravplatsens lage hemligt. Ar inte det lite sjalviskt?

EMALJverkstad. Annu en bit pa landet lag en trevlig enkel emaljvarkstad dar de dekorerade vackra vaser och armband m fl i silvertradar,koppar och guld. Sedan fyllde de olika partier med farg baserad pa lim och fargamnen fran vaxter i naturen. Vi fick oss aven har en guidning och jag kunde inte lata bli att kopa en fin gron armring med vackra detaljer pa.

Efter luchen var vi pa vag igen. Denna gangen akte vi pa slingrande vagar langs med bergsidor upp och ned. Runtomkring odlade folk appeltrad men oftare sharon. De traden lyste sa himla vackert av gula stora frukter och fastan jag inte ens gillar sharon ar jag saker pa att de hade smakat fantastiskt! Den kinesiske chafforen, som inte kunde mer an kanske nagra ord pa engelska stoppade i en CD som visade sig vara varsta partyskivan med jattebra remixer av senaste partylatarna pa, typ Rihanna och dunkade pa.

"Solen sken, Elin och jag sjong med i lattexterna (vilket kineserna blev roade av) och vi var pa vag mot MUREN med stort M. Det kunde inte bli battre."

Den Kinesiska Muren var maktig och vacker. Den var sammanlagt otroligt lang men nu finns den kvar i olika partier (alla olika valbevarade).  Den delen vi promenerade pa var 2250 meter lang och riktigt brant pa sina stallen. Detta var en av de basta sakerna under hela Kinavistelsen och vi hade bada tva kunnat stanna dar mycket langre an stoppet pa ca 2h. For att ens komma till muren var man tvungen att vandra till fots, flera trappor upp. Vi overtalade guiden Jack att folja med oss anda upp pa muren for han hade samst kondition pga av rokning (de flesta kinesiska man roker). Det var verkligen bra motion for oss alla tre och dagen efter vantade traningsvark men det var det vart!!!

Pa Kvallarna efter varje dag brukade Elin och jag ge oss ut pa promenader och shoppa eller bara vandra omkring i Hutongerna och titta pa folk. Ibland trillade vi in pa nagot litet hak dar vi lyckades gestrikulera oss till alternativt rita bilder pa nudelsoppa for att bestalla mat. Visserligen har flera stallen engelska menyer men varfor gora det enkelt for sig?! Att gora som vi blev mycket mer spannande! ;)
Och vi lyckades riktigt bra for det blev bade billigt och gott (iaf nastan jamt). Haha.



DAG 4:
Idag besokte vi SUMMER PALACE som var kejsarens tillhall under sommaren forr. Aven om det var en rekonstruktion av det forra som brunnit ned, var det valdigt vackert - som det mesta man forknippar med "kejsare". Elin, jag och Jack fick aka drak-bat over kejsarens konstgjorda sjo, vilket tar oss till nasta amne: PARLOR.
Tydligen odlar man sjovattensparlor i den konstgjorda sjon och saljer i form av smycken och annat. Vi akte forbi ett stalle som salde smycken fram sommarpalatsets sjo dar vi fick oss en snabb  genomgang om hur det gar till att odla parlor samt hur man skiljer pa om de ar akta eller fejk. Intressant och vackert. Tjejer och "allt som glittrar" ar en farlig kombination ;)

Denna dag at vi lunch alla 4 (inklusive chafforen) och sen akte vi till en utkiksplats dar vi sag OS-stadion, Bird's Nest. Den var en haftig byggnad och forevigade den med kamrorna - precis som allt annat vi har stott pa i Kina ;)

TEMPLE OF HEAVEN kom harnast. Har, som pa de flesta saker vi har besokt maste man betala intrade vilket jack alltid skotte at oss. Det var riktigt skont for oss att slippa faktiskt och vi kunde agna tiden at att ta in sa mycket som mojligt av Kina i stallet for att sta i ko osv.
Huvudattraktionen har var ett runt stort tempel som kejsaren hade byggt for att tillbe hogre makter i. Taket pa Himelens Tempel var uppdelat i 3 vaningar och dessa var bla (himlens farg) och murarna runtomkring var grona (makrens farg). Inne i templet fanns sammanlagt 28 pelare som motsvarade himmelens 28 stjarnkonstallationer. Som ni forstar hade kineserna manga tankar bakom det dom byggde och man kan se och forsta mycket genom att bara titta pa farger och detaljer. Innan han gick in i detta heliga tempel for att be skulle han ha fastat i tre dagar i ett annat tempel intill. Det var inte latt att vara kejsare inte...

SILKE. Det sista besoket for dagen gjorde vi pa en silkestillverkning. Det var ingen fabrik utan mer en silkesatelje dar de visade de olika stadierna hos silkesmasken fram till att det blev silke av deras kokong. Det varsta ar val anda hur manga silkesmaskar som maste behova do innan man har fatt en silkes: scarf/duk/tacke osv. Man kokar namligen deras kokonger med maskarna LEVANDE i och sen (om de vill) sa pillar kineserna ut de doda ihopskrumpna larverna, rostar dem och ater dem som snacks. USCH! Vi sade "Nej Tack" till att kopa skona silkestacken infor vara kalla svenska vintrar och for hemat mot hotellet igen.

:(   :/   :D
Detta var var sista dag med Jack och den kinesiske chafforen. Vi hade nu hunnit bli riktigt bra vanner och vi skamtade hit och  dit mest hela tiden. Att vi inte alltid forstod varandra gjorde inte sa mycket for da var det bara till att dra till med nagot ord pa mandarin (kinesiska), typ "youppii!" som ar ett uttryck for nar man gillar nagot och vill saga till kompisen. Det betyder typ Kossa! Ja det var ganska flummigt!
Vi larde oss ocksa att saga uttrycket for "snygg kille" och ovade (med glimten i ogat) bade pa var guide och andra killar vi motte ute.
Bade jag och Elin tyckte det var trist att ta farval och vi skulle komma att sakna vara nya kinesiska vanner !


************************************

DAG 5-7
Det var dags for Elin och mig att vara vara egna guider. Detta ledde oss ut pa promenader genom halva Beijing (kandes det som), att vi nastan gick i turistfallan SILK MARKET, att jag skaffade mig en Ocarina (kinesiskt traditionellt musikinstrument), ett besok pa den kinesiska posten samt att vi kom hem i gryningen efter en AWESOME utekvall med grym musik pa utestallet BABYFACE (enl. Jack's rekommendation).

BEIJING, YOU ROCK!!

xx Ulrika

Mot Aussie!!!

Ar pa flygplatsen i Peking nu och lyckades hitta gratis data utlaning, gott!
Veckan i Peking har varit helt fantastiskt och att aka harifran kanns bade sorgligt & skont... Skont eftersom det ar en pafrestande stad - allt ljud, alla manniskor, luften osv. Men det ar val charmen med det hela ocksa antar jag :) Vi bada ar jattesugna pa att atervanda till Kina en dag!!!

Vi ska nu ga till var gate sa aven detta far bli ett kortfattat inlagg tyvarr.
En tolv timmars resa har vi framfor oss, hoppas min dumma hosta vill lugna ner sig annars lar jag inte bli omtyckt utav resterande passagerare!

AUSTRALIEN, NU KOMMER VI!!!! :D


x Elin

BEIJING

Detta ar forsta blogginlagget vi skriver fran utlandet och vi befinner oss i Kinas huvudstad Peking. Det ar dag 6 for oss och vi har hunnit uppleva MASSOR hittills! Mycket tack vare att vi har haft en privat guide som har visat oss runt samt en privatchauffor. Vi har sett allt fran den forbjudna staden till den kinesiska muren.

Att klattra upp- och nedfor kinesiska muren var nagot av det basta vi har gjort hittills!

For ovrigt ar det intressant att se vilka kulturskillnader som finns mellan oss svenskar och kineser. Kineserna har jattemanga offentliga toaletter = hal i marken (men inget papper sa det far man sta for sjalv), de harklar sig ljudligt och loskar mitt pa gatorna och att pruta ar vanligt har. Ibland ar det jattebilligt och ibland ganska dyrt. Det marks att de tror att vi har gott om pengar och absolut MASTE kopa alla mojliga ting som de saljer. Sant ar lite jobbigt nar man ar turist men jag antar att det ingar i hela konceptet. Annars sa halsar man garna och de ar duktiga pa service.
Kinesiskan ar ett nastan oforstaeligt sprak men vi har lyckats lara oss nagra ord med hjalp av var guide, sa nu kan vi bade halsa, saga tack och forlat OCH rakna till 10. :D

Detta blir ganska kort men vi far skriva mer i Sydney!

KRAM xx Ulrika



Feber på feber

Inte nog med att jag har resfeber såhär under sista kvällen hemma, jag har även åkt på hög feber. Just nu är jag så het att jag skulle kunna steka ägg på valfri kroppsdel. FML.

Äntligen ligger jag i sängen och känner mig ganska redo inför avresa. Som vanligt dagen innan är jag så lugn att jag tror jag glömmer något...
Vid elva imorgon förmiddag kör pappa oss till Göteborg, därifrån flyger vi till Stockholm där vi byter flyg för att ta oss till Peking. Om allt går enligt planerna ska vi vara framme söndag morgon, då får vi skjuts till vårt hotell och har sedan dagen oplanerad. De tre kommande dagarna blir fulla utav utflykter med guide, sedan ska vi utforska staden på egen hand i tre dagar. Kommer bli toppen!!

Förhoppningsvis stöter vi på en dator i Peking så vi kan uppdatera er.


x Elin

Imorgon åker vi!!!

Jag kunde inte sova i natt. Det var stört omöjligt eftersom alla tankar hindrade mig. Jag tänkte på packnigen, alla saker vi ska göra och hur man ska förvara värdesakerna osv. Hur ska man klämma in allt man vill hinna göra hemma innan resan, på typ 24h?!

Det känns inte som att man är redo men jag tror aldrig jag kan känna mig 100% redo. Det är bara att våga ta steget och kasta sig ut :D  Wohooo!!

xx Ulrika

Gulp, bara ca 7 dagar kvar!

Detta är min och Elins sista hela lördag i Sverige på ett långt tag framöver. Resfebern infinner sig sakta men säkert och imorse vaknade jag av en väldigt stressig (mar)dröm:

På något sätt visste jag att det var lördag och att vi skulle åka iväg men att jag hade försovit mig och Elin väntade på mig med sin packning vid busshållplatsen. Jag drog igen min stora backpack och sprang dit men 5 minuter innan bussen skulle gå upptäckte jag att väskan bara var halvfull och att jag hade glömt en massa viktiga saker hemma!! PANIK! Så då sprang jag hem och sökte igenom garderob och rum i världens stress med tanken att "shit, jag missar bussen nu!".

TACK OCH LOV vaknade jag och insåg att allt bara hade varit en dröm men det gav mig något att tänka på. Bäst att effektivisera sig och sätta fart med att få de sista detaljerna klara inför resan nästa lördag, den 15:de oktober.
Flygbiljetter måste skrivas ut, CV'n på engelska ska korrigeras och för att inte nämna alla sommarkläderna man måste leta fram ur garderoben. Pust!

By The Way:
Jag hittade en musikvideo på youtube om landet "Down Under". Den har några år på nacken och den omnämndes bland kommentarerna som att den borde vara 'the national anthem of Australia'. Den är riktigt rolig och fyndig om man lyssnar på låttexten. Check it out!




xx Ulrika



10 days to go

Yep yep, Ulrika här. Dagarna går fasligt fort såhär nära inpå resan och precis som Elin har skrivit så har vi en del saker kvar att ordna med innan flyget lyfter, den 15:de oktober.

Detta är min första lediga vecka på länge eftersom jag har jobbat hela sommaren. Det är nu jag kan fokusera ordentligt! Det är skönt att få lite fri tid till att träffa kompisarna och släkten. Förra helgen tillbringades i Uppsala med att gå på min mosters bröllop där jag förutom att få träffa min moster, även fick träffa fler släktingar och har sett till att krama om dem ordentligt. Elin och jag kommer ju inte tillbaka på minst ett halvår eller kanske till och med ETT HELT ÅR!?

Jag är så himla glad att vi faktiskt snart är på väg - Beijing och Sydney! Det händer. På riktigt.

xx Ulrika

Checklista

  • Working Holiday visum till Australien 
  • Turist visum till Kina 
  • Flygbiljetter 
  • Resepaket i Kina (boende och utflykter)  
  • Reseförsäkring 
  • Vaccinationer 
  • Internationellt körkort  
  • Backpacker-ryggsäck 
  • Förboka surfing camp (längtar!!!) 
Det som ska göras härnäst på listan är att skriva CV på engelska, boka in ett par nätter på hostel i Sydney och börja packa ner sitt liv för det kommande året i en ryggsäck, det lär inte bli lätt...


x Elin

RSS 2.0